Wat is asbest?
Asbest. De term kennen we allemaal, maar wat is het nou eigenlijk? Op deze pagina lichten we toe wat asbest is en welke soorten er zijn.
Wat is asbest nou eigenlijk?
Een complexe stof, helder uitgelegd
Asbest. De term kennen we allemaal, maar wat is het nou eigenlijk? Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelachtige structuur.
De voor- en nadelen van asbest
Voorheen werd asbest verwerkt in een breed scala aan producten in de bouw, zoals cement, lijm, gips en karton. Dit omdat de stof vele voordelen met zich meebrengt. Zo is het erg sterk, slijtvast, bestand tegen alkaliën en hoge temperaturen en warmte-isolerend. Men was toen nog niet op de hoogte van de gevaren die asbest met zich meebracht.
Pas later werd duidelijk dat de verwerking van asbest ook een negatieve eigenschap met zich meebrengt: bij beschadiging van materialen met asbest, kunnen vezels vrijkomen. De kleine vezeltjes zijn niet te zien met het blote oog. Je ziet ze niet, je voelt ze niet en je proeft ze niet. Maar door het inademen hiervan, kan na lange tijd longkanker, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan.
Door dit gezondheidsrisico is het toepassen van asbest sinds 1993 volledig verboden. Desondanks is zit het nog veelvuldig verwerkt in gebouwen en objecten van voor die tijd. Asbest is nog wel degelijk aanwezig in oude gebouwen, en dient dus zo spoedig mogelijk verwijderd te worden.
Welke soorten asbest bestaan er?
Asbest is een verzamelnaam voor zes verschillende soorten asbestvezels. Deze zes zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen.
De spiraalvorm, ook wel serpentijngroep
Hieronder vallen:
- Chrysotiel, ook wel bekend als witte asbest
Dit is veruit de meest gebruikte asbestsoort (ruim 90%).
De rechte vorm, ook wel amfiboolgroep
Hieronder vallen:
- Crocidoliet, ook wel bekend als blauwe asbest
Samen met bruine asbest is dit de meest gevaarlijke soort. - Amosiet, ook wel bekend als bruine asbest
Samen met blauwe asbest is dit de meest gevaarlijke soort. - Anthophylliet, ook wel bekend als gele asbest
Deze soort werd vrijwel tot niet gebruikt en af en toe wel aangetroffen in kit soorten als dilatatievoegkit en beglazingskit. - Tremoliet, ook wel bekend als grijze asbest
Deze soort werd vrijwel nauwelijks tot niet gebruikt. - Actinoliet, ook wel bekend als groene asbest
Deze soort werd vrijwel nauwelijks tot niet gebruikt.
Vrijblijvend advies voor jouw situatie?
Kom in contact
Op zoek naar vrijblijvend advies of benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 06 53 25 90 97 of vul onderstaand formulier in. We komen dan vaak binnen een werkdag op je bericht terug.